Wednesday, May 14, 2008

::KURSUS ASAS FASILITATOR BESTARI ::

Baru-baru ini, Majlis Hal Ehwal Siswi (HEWI) telah mengadakan Kursus Asas Fasilitator bagi melatih para HEWI kampus dan BGN untuk Bengkel Keselamatan Diri Remaja. Kursus ini diadakan pada 10 MEI 2008, Sabtu lepas bertempat di Pusat Pembangunan Keluarga (FEDEC), Ampang.

Kursus ini bermula pada pukul 10 pagi hingga 5 petang. Kursus ini dikendalikan oleh dua orang wanita berjiwa besar yang sanggup datang dari jauh semata-mata melatih para HEWI yang berminat ini. Saudari Shamsiah Hj Mahli yang merupakan Mantan Pengerusi HEWI selama 2 penggal, 2005-2007. Seorang lagi tenaga pengajar untuk Kursus Asas Fasilitator ini ialah saudari Aminah Ismail yang mesra dikenali sebagai Auntie Am. Kedua-duanya sedang berkhidmat di Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia Zon Sarawak

Bengkel Keselamatan Diri Remaja merupakan produk baru Majlis HEWI. Bengkel ini akan memberi kefahaman dan pendidikan kepada remaja terutamanya remaja perempuan bagaimana cara menjaga keselamatan diri serta memelihara diri dari gangguan serta ancaman yang boleh menganggu-gugat maruah mereka. Selain itu, terdapat slot yang memberi kefahaman tentang betapa pentingnya diri seorang wanita itu kepada ummah dan masyarakat. Generasi sekarang adalah pemimpin masa depan.

Selain itu, bengkel ini merupakan langkah permulaan bagi pencegahan terhadap gejala sosial sekarang dan merupakan usaha yang akan digiatkan oleh HEWI PKPIM. Pendidikan sangatlah perlu diberikan kepada remaja. Kadang-kadang mereka ini tidak tahu bahawa hak-hak diri mereka dicabuli. Selain itu, mereka tidak tahu di mana tempatnya dan kepada siapa mereka harus mengadu dan melapor tentang gangguan terhadap keselamatan serta maruah mereka.
Kefahaman yang jelas perlu disajikan kepada remaja tentang peri pentingnya tentang penjagaan hak-hak mereka selaku anak perempuan, pelajar dan anggota masyarakat. Antaranya, terdapat batas-batas serta had yang perlu dijaga semasa pergaulan sesame lelaki dan perempuan termasuklah dengan ahli keluarga sendiri.

Natijah daripada kursus ini, HEWI akan memulakan langkah pertamanya dengan mengadakan Bengkel Keselamatan Diri Remaja di kawasan yang berdekatan dengan FEDEC dalam bentuk kelompok kecil. Selepas itu, HEWI-HEWI kampus dan BGN akan mengadakan bengkel ini di peringkat masing-masing.

Terima kasih kepada kedua-dua pengajar yang datang dari jauh. Demi misi Rahmatan Lil Alamin, HEWI akan terus berjuang sehingga Islam melata dan merata di seantero dunia khususnya Malaysia. Semoga ALLAh mempermudahkan segala-galanya.

NOR AKMARIAH ABDULLAH
Timbalan Pengerusi HEWI 2
Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia

:: Gambar-gambar aktiviti Kursus Asas Fasilitator ::

:: ucaptama Pengerusi HEWi, saudari Munirah Bahari :::: HEWI khusyuk memberi sepenuh perhatian ::

:: penuh semangat Auntie Am dan Kak Sham ::


duduk dari kiri : kak Sham,kak Munirah dan Auntie Am

Berdiri dari kiri : Azimah, Raudhah, Farah, Atikah, Akmariah dan Syira

:: gambar kenang-kenangan ::No comments: