Monday, December 13, 2010

HIJAB AND ADVENTURE: Khaulah srikandi kental.


Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah pada 4 Disember 2010M bersamaan 27 Zulhijjah 1431H saya dan beberapa rakan HEWI PKPIM (Sumayyah, Hasliza, Izzah dan Akmariah) berkesempatan menyertai program Hijab and Adventure anjuran HELWA ABIM dengan kerjasama HELWA ABIM Selangor. Peserta program ini hampir 30 orang yang terdiri daripada sahabat-sahabat HELWA ABIM Negeri Sembilan, Perak, Selangor dan HEWI PKPIM UIA, UM dan lain-lain.

Objektif utama program ini ialah mengeratkan silaturrahim dan ukhuwah antara para peserta di samping menghidupkan aktiviti sunnah Rasulullah s.a.w. Program ini juga diharap dapat menyediakan kemahiran asas dan latihan ketahanan fizikal bagi seorang da'ie, serta dapat melebarkan method dakwah Islamiyyah bukan sahaja kepada petugas dakwah tetapi juga kepada masyarakat.

Program bermula seawal 8 pagi dengan pendaftaran peserta, sarapan pagi dan pengisian dari Ketua HELWA ABIM Pusat, Puan Fadhlina Sidek. Beliau telah berkongsi semangat Srikandi Khaulah yang merupakan antara penunggang kuda terbaik di zaman Rasulullah s.a.w. Selain itu, kami juga dapat mengenali fitrah haiwan-kuda secara lebih dekat dan menyelami kehidupan dan peribadi kuda yang sangat unik. Subhanallah indah sungguh ciptaan-Nya.

Citra perjuangan seorang muslimah..

Khaulah Al-Azwar merupakan seorang wanita yang hidup di zaman Sahabat RA. Khaulah memiliki kekuatan jiwa dan fizikal yang kuat. Susuk tubuhnya tinggi lampai dan tegap. Sejak kecil beliau sudah pandai bermain pedang dan tombak. Rasulullah s.a.w. telah membenarkan Khaulah menyertai angkatan peperangan muslimin bersama-sama mujahidah yang lain.

Beliau adik kepada Zirar Al-Azwar yang kehandalannya di medan perang sememangnya diakui. Kemahiran dan teknik bertempur ini turut diwariskan kepada Khaulah oleh ayahnya Al-Azwar. Khaulah lantas menjadi seorang wanita yang mahir berpedang dan berkuda.

Dalam perang Yarmuk, beliau menjadi salah seorang yang menonjol atau memimpin kaum wanita yang menyertai perang tersebut. Bahkan, beliau turut mengalami kecederaan di kepala dalam peperangan yang sangat bersejarah itu.

Namun, kisah kehandalannya bertempur yang paling masyhur adalah dalam satu operasi tentera Muslimin untuk menyelamatkan saudaranya Zirar yang telah ditawan tentera Rom sewaktu satu penggempuran di sekitar Damascus. Khaulah telah turut serta dalam operasi tersebut. Dengan berpakaian hitam, serban hijau dan menggunakan skarfnya sebagai topeng, beliau yang menyertai pasukan Khalid bin Al-Walid meluncur laju ke arah musuh, bertempur dengan handal dan cermat; membantu tentera Muslimin yang ketika itu sudah keletihan berlawan. Raafe bin Umaira, panglima skuad sebelum ketibaan Khalid mengungkapkan ketakjubannya, “Beliau berlawan seperti Khalid, namun jelas beliau bukan Khalid”.

Khaulah mempamerkan kehandalannya berkuda dan bertempur dengan tombak. Beliau meluncur laju ke arah barisan Rom, membunuh seorang dengan tombaknya, lalu meluncur ke arah barisan Rom di bahagian lain dan mencederakan atau membunuh tentera Rom yang lain. Pertempurannya secara solo itu ibarat menjadi satu pertunjukan kepada tentera Muslimin yang lain di samping membangkitkan semangat mereka untuk terus berjuang. Beliau akhirnya mendedahkan identitinya yang pasti mengejutkan sesiapa yang mengetahui (dicatatkan Khalid hampir-hampir terjatuh dari kudanya). Akhirnya, tentera Muslimin, bersama Khaulah berjaya membebaskan panglima Zirar dalam satu operasi serangan berikutnya di Beit Lahiya, Gaza, Palestin.

Sewaktu menyertai perang Sahura, Khaulah dan beberapa orang wanita telah ditawan oleh musuh. Mereka telah dikurung dan dikawal rapi beberapa hari lamanya tanpa senjata untuk melepaskan diri. Khaulah membakar semangat sahabat-sahabatnya setelah mendapati tiada cara lain yang lebih berkesan melainkan melawan tentera Rom yang menawan mereka walaupun mereka tidak mempunyai senjata.

Tekad para tawanan ini sudah bulat. Setelah menetapkan harinya maka mereka pun melaksanakan keputusan yang dibuat. Sebelum itu mereka berdoa sungguh-sungguh pada Allah dan bertaubat dengan segala dosa yang lalu. Menangis dan merayu memohon campakkan dalam hati mereka kekuatan jiwa yang kuat dan semoga Allah memudahkan pekerjaan dan berharap semoga datanglah bantuan-bantuan ghaib untuk menolong mereka. Khaulah telah memimpin segala urusan dalam pekerjaan berat itu, dia menyandang tiang kayu siap untuk berjuang. Sebelum itu dia memberi taklimat kepada anak-anak buahnya:

“Wahai saudari, jangan sekali-kali gentar dan takut. Kita semua harus bersatu dalam perjuangan ini dan jangan ada yang terkecuali, patahkan tombak mereka, hancurkan pedang mereka, perbanyakkan bacaan takbir dan yang penting ialah saudari mesti kuatkan hati saudari semua. Insya Allah pertolongan Allah sudah dekat”.

Begitulah keyakinan Khaulah, berkat keberaniannya mereka semua terselamat dari segala bentuk bencana itu. Orang-orang Rom ketakutan kerana serangan yang datang secara tiba-tiba. Khaulah berjaya merampas sebuah tombak lalu digunakan untuk bertempur sedangkan tiang di tangan kanannya digunakan sebagai melindungi dirinya dari tusukan tombak dan tebasan pedang. Akhirnya Khaulah dan semua wanita berjaya mencerai beraikan pasukan Rom dapat melepaskan diri dan kembali ke pasukan Islam dengan selamatnya.

Begitulah kisah seorang pahlawan muslimat yang hebat. Kehebatannya tiada tandingan dan seharusnya HEWI-HEWI PKPIM mengambil iktibar dari semangat dan kekentalan jiwa Khaulah. Kekentalan hati, ketangkasan pergerakan dan kekuatan jiwa Khaulah seharusnya menjadi esensi utama yang diambil dari Khaulah untuk bekalan perjuangan HEWI PKPIM. Tinggalkan masalah hati dan gangguan-gangguan jiwa yang meresahkan perasaan.

Menyanjung citra Khaulah Al-Azwar..


HIDUP BIAR BERJASA!


Oleh:

Fatin Nur Majdina Nordin
Naib Presiden HEWI PKPIm
Sesi 2010/2011

No comments: